O nás   |    PRŠUTÉRIE®   |    Pršuty   |    Prodejny   |    Farma

Nejlepší svačinu umí Šimon Chovaneček

Nejlepší svačinu umí student z Litoměřic. Zkuste si ji uvařit podle jeho receptu

Skvělý úspěch zaznamenala Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb v Litoměřicích. Její student Šimon Chovaneček mezi dvanácti finalisty z celé republiky získal první místo i cenu veřejnosti v soutěži Svačina roku od Rio Mare.

U odborné poroty zabodoval Šimon Chovaneček se svým receptem na mexický crunchwrap s tuňákem.

S originálními recepty svačin s tuňákovým steakem od Rio Mare se přihlásilo 150 studentů ze 175 oslovených škol. Vybraných 50 účastníků z celého Česka se utkalo v nominačních kolech. Dvanáct nejlepších z nich se pak účastnilo národního finále, které se konalo v pražském Národním zemědělském muzeu.

Recept na mexický crunchwrap s tuňákem podle Šimona Chovanečka:

tortilla pšeničná 4 ks
tortilla kukuřičná 4 ks
červené fazole (Frijoles negros black beans) 240 g
Chipotles Adobados 105 g
cibule č+b 100 g
tuňák Rio Mare natura 3 ks
sádlo 100 g
sýr Cheddar 150 g
ledový salát + listy salátu 100 g
rajčata 300 g
avokádo 2 ks
česnek 3 stroužky
olej 1 lžíce
limeta 2 ks
papričky Jalapeňos 1 ks
zakysaná smetana 120 g

Směs do tortill:
Na rozehřátou pánev nalijeme lžíci oleje, orestujeme bílou cibuli, na kterou přidáme červené fazole a zarestujeme. Chipotles přesekáme a přidáme i s nálevem na fazole společně s rajčaty, směs zastříkneme limetou a odstavíme z tepla. Na závěr přidáme sůl a tuňáka Rio Mare natura a jen lehce promícháme, aby byla struktura tuňáka zachována.

Příprava guacamole:
Omyté, ale neoloupané avokádo podélně rozkrojíme až k pecce. Kroutivým pohybem proti sobě oddělíme poloviny. Lžičkou vyškrábeme dužinu. Dáme ji do misky s limetovou šťávou. Limetka směs jednak ochutí, jednak zabrání tomu, aby avokádo zhnědlo. Dužinu se šťávou buď rozmačkáme pomocí vidličky – tím získáme zrnitější konzistenci, nebo ji rozmixujeme na hladký krém. Přidáme na malé kostičky nakrájená zralá (až přezrálá) rajčata, nastrouhaný česnek, sůl, pepř a koriandr.
Slupku z avokáda nevyhazujeme, ale použijeme ji na servis salátku k tortille.

Salátek Pico De Gallo:
Rajčata nakrájíme na drobnější kousky. Cibuli najemno. Papričky Jalapeňos nadrobno, pokud používáme čerstvé, zbavíme je semínek i klasických žilek. Česnek prolisujeme, čerstvý koriandr nasekáme nadrobno.
Veškeré ingredience smícháme. Doporučuji přidat i nastrouhanou kůru limetky. Z limetky vymačkáme šťávu a nalijeme na salát. Opepříme a osolíme. Ještě dobře promícháme a dáme vychladit.
Salátek naplníme do slupky z avokáda a dozdobíme šťovíkem. Přidáme nachos (připravené z tortilly a usmažené na sádle). Nachos slouží jako lžíce k salátu.

Zakysaná smetana:
Smetanu dochutíme solí, pepřem, chilli a kůrou z limety. 

Skládání Mexického crunchwrapu s tuňákem Rio Mare:
Pšeničné tortilly si nahřejeme na grilu, nebo pánvičce – tortilla změkne a lépe se s ní pracuje.
Do středu tortilly si dáme směs fazolí s tuňákem a přidáme nastrouhaný Cheddar.
Kukuřičné tortilly si osmažíme na sádle do křupava a dáme na Chaddar a potřeme guacamolem.
Poté přidáme natrhaný ledový salát. Tortillu zabalíme a vložíme do kontaktního grilu.
Grilovaný crunchwrap přeřízneme napůl a servírujeme na talíři společně se salátkem a zakysanou smetanou.

Více si přečtěte na stránkách Litoměřického deníku

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení